Mededelingen

 Woensdag gesloten

 

vanaf 2 mei 2018 zijn we op de woensdag gesloten

-

Consult aan tafel


Wij bieden aan iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarvoor hoeft de PC, notebook of tablet niet persé bij ons aangeschaft te zijn.
Uitzonderingen daarop zijn het merk Dell (deze heeft de "dure tussenhandel" uitgeschakeld) en de Apple producten (dit is een totaal ander systeem, waar wij echt geen kennis van hebben).
De kosten bedragen ongeveer € 1,- per minuut (dus € 60,- incl. B.T.W. per uur). U kunt met mooi weer ook consult in onze theetuin krijgen. Op uw gemak vragen stellen onder het genot van een drankje, wat wilt u nog meer?

-

Onze openingstijden

Maandag 12:00 - 18:00
Dinsdag
09:00 - 18:00
Woensdag
Gesloten
Donderdag 09:00 - 18:00
Vrijdag 09:00 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 17:00
Zondag Gesloten

 -

Encryptie virus (Locky)!

Let goed op, er wordt momenteel een email rondgestuurd, zogenaamd van de KPN.
Als u de bijlage opent, dan worden alle gegevens op zowel uw harde schijf als wel op de aangesloten opslagapparaten (USB stick, externe harde schijf e.d.) versleuteld! U krijgt dan bericht dat u tegen betaling een code of programma kunt aanschaffen om de gegevens weer beschikbaar te maken. Zoals gebruikelijk bij oplichters kunt u hier absoluut niet van op aan. De enige oplossing die rest is het compleet opnieuw installeren van het systeem. Er kan dus totaal niets van uw data gered worden! De kosten bedragen normaliter rond de € 130,- incl. B.T.W.

www.ictvisie.nl

 -

Eindelijk!

Na vijftien jaar geduldig wachten hebben we onze domeinnaam zonder het koppelstreepje kunnen aankopen.
Deze was direct na de opening van de winkel door een bedrijf ingepikt, die daar een enorme vergoeding voor probeerde te krijgen.
Uiteindelijk hebben we het voor een redelijk bedrag kunnen aankopen, wat tot minder verwarring leidt.
Een opsomming van de mogelijkheden om onze website te openen:
www.ictvisie.nl
www.ict-visie.nl
www.ictvisie.com
www.ict-visie.eu
www.ictvisie.eu

-

BUMA STEMRA & KLPD

Regelmatig worden we belaagd door zogenaamde ransomware.
Dit is programmatuur die uw computer "in gijzeling" neemt.
Er verschijnt een bericht dat de BUMA STEMRA en/of de KLPD heeft geconstateerd dat er met uw computer illegale software is gedownload.
Door het betalen van een bepaald bedrag zou uw computer dan weer vrijgegeven worden.

DIT IS PURE OPLICHTERIJ! BETAAL NIET!
De beste oplossing is uw PC af te koppelen en naar ons te brengen.
Maak daarna op www.fraudemeldpunt.nl een melding van uw geval.
Kijk ook op www.fraudehelpdesk.nl voor meer informatie.
Het helpt ook als u de eventueel aanwezige verouderde versie (meestal versie 6) van Java uit de lijst van programma's en onderdelen verwijdert.
Meestal hebt u dit programma niet nodig, Indien dat wel zo is, kunt u de nieuwste versie eenvoudig en gratis downloaden van www.java.com


-

TELEFOONTERREUR!

Ga niet in op Engelstalig telefoontjes om computerfouten te herstellen!
Deze oplichters zijn al enkele jaren actief en slaan ook in 2018 weer toe.

Een vriendelijke dame waarschuwde ons middels het volgende relaas:

Mij is het volgende vandaag overkomen en ik ben er nog steeds een beetje beduusd van.
Ik ben normaal helemaal niet zo goed van vertrouwen. Hang op als er Engelstalige telefoontjes binnenkomen dat ik een prijs heb gewonnen enz.
 
Ik werd vanochtend gebeld door een Engelstalig iemand met een Indiaas accent. Die overigens wel heel geduldig bleef en steeds, meerdere malen uitlegde wat er met onze computer aan de hand was. Door het wel of niet verzenden van foutrapporten was informatie bij hen binnengekomen over vele foutmeldingen en waarschuwingen. Bovendien wist men ons privéadres!
 
Ik heb natuurlijk hun verhaal in twijfel getrokken. Gezegd dat Microsoft, of Asus ook in Nederland zit, waarom men dan vanuit Engeland belt.
Daarop antwoorden ze dat ze niet van Microsoft zijn, maar een supportorganisatie die Windows ondersteunt in meerdere landen zoals Canada, Engeland, Nederland.
En dat een normale virusscanner wel virussen en spyware tegenhoudt, maar geen schadelijke files die met internet worden binnengehaald en schade kunnen toebrengen aan het moederbord en DLL files. Nu ben ik wat dat betreft een leek, dus als ze je vervolgens vragen de computer op te starten en windows r te doen en eventvwr in te typen, en je vervolgens meer dan 5000 foutmeldingen te zien krijgt, dan schrik je wel even.
 
Dan gaan ze verder en vragen ze toestemming om een technicus dit te laten verhelpen. Als die een klein probleem tegenkomt, dan kost het niets, is het een groter probleem, dan kost het € 120,- en ben je voor een jaar weer beveiligd.

Op dat moment dacht ik ho even, deze computer is ongeveer 3 jaar oud, ik heb een pc veilig programma erop staan, ik ga niet zomaar € 120,- betalen. Men blijft dan nog steeds rustig en meldt dat ze me niet kunnen dwingen. Heb ze nog gevraagd wat voor andere opties ik dan heb, en gevraagd of ze me een email konden sturen.
Vervolgens werd gelukkig de verbinding door hen verbroken. Ik heb mijn man toen gebeld, wat ik er mee aan moest, en die zei gelijk dat ik er niet op in moest gaan, de computer uitzetten, netwerkstekker eruit. Ik heb zojuist Microsoft gebeld, die hebben een malware scanner erop gezet en laten lopen. Er is gelukkig niets gevonden. Die foutmeldingen en waarschuwingen zijn normaal. Ik was wel ongerust dat ze toegang hebben gehad tot onze computer en privégegevens, maar verder dan het foutrapport zijn ze niet gekomen.
 
Naar achteraf blijkt is het waarschijnlijk puur een manier om mensen geld af te troggelen. In een paar gevallen hebben mensen daadwerkelijk geld overgemaakt op dat moment.
Ik ga op advies van de politie nog melding maken op www.fraudemeldpunt.nl

Maart 2018:

Miljoenenschade pas het begin

Ze bellen op dat ze van Microsoft zijn, liegen dat er iets mis is met je software, nemen de boel over en bestelen je voor duizenden euro's. Het aantal slachtoffers van 'helpdeskfraudeurs' groeit zo snel dat de politie banken, telefoonbedrijven en andere partijen te hulp vraagt.

Alleen al fraudeurs die zichzelf voordeden als 'iemand van Microsoft' maakten met hun aalgladde praatjes vorig jaar zes miljoen euro buit. De politie kreeg in 2017 bijna tweeduizend aangiften binnen van gedupeerden die het praatje geloofden en even later bestolen bleken te zijn.

,,Het zijn uiterst geraffineerde gesprekken'', zegt Vincent Stittelaar, specialist cybercrime. ,,Ze verleiden je met Microsoft, vragen toegang tot je computer en halen dan je geld weg. Het grijpt schrikbarend snel om zich heen. In 2011 kregen we enige tientallen aangiften, in 2012 steeg dat al naar enkele honderden en zo neemt het razendsnel toe. En dan heb ik het nog niet over alle meldingen die we krijgen van mensen die gelukkig wél op tijd de hoorn erop gooien. Helaas doet nog lang niet iedereen dat. Er vallen vooral veel slachtoffers onder de wat oudere mensen.''

Helpdeskfraude is inmiddels, qua aantal aangiften, een van de grootste digitale misdrijven in Nederland. Het grote probleem bij de aanpak is dat de daders veelal vanuit India bellen. ,,In zo'n beetje alle gevallen spreken ze Engels met een duidelijk accent'', zegt Stittelaar. ,,Opsporing is altijd het doel, maar dat zal meteen de grootste uitdaging zijn. Daar zijn rechtshulpverzoeken voor nodig.''

Om toch een einde te maken aan de groei van het aantal slachtoffers gaan politie, Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid én elf partijen uit de telecom-, software- en financiële sector samenwerken. ,,Banken en telefoonbedrijven gaan bijvoorbeeld meedenken over hoe we deze oplichterij kunnen verstoren, helpen zoeken naar technische oplossingen. Wij hebben de data, nu hebben we hun hulp nodig om hier samen iets aan te doen.''

Het startschot voor de gezamenlijke aanpak werd in maart gegeven in Rotterdam, in het bijzijn van minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus, korpschef Erik Akerboom en voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg.